سنبل‌الطیب باعث بهبود کیفیت خواب و درمان بی‌خوابی می‌شود.
 
چکیده : سنبل‌الطیب دارای خاصیت گرم و خشک بوده و دارای خاصیت آرام بخش قوی است.ریشه این گیاه دارای ارزش دارویی برای بیماری‌های مختلف سیستم اعصاب و روان است. اثرات دارویی ریشه تازه سه برابر خشک‌شده آن است.

تعداد کلمات 729 / تخمین زمان مطالعه 4 دقیقه 

 

معرفی سنبل الطیب و خواص آن:

سنبل‌الطیب یا والرین که نام دیگر آن علف گربه است، گیاهی است با بوی بسیار مطبوع و گل‌های سفید و صورتی که معمولا به صورت وحشی در حاشیه رودها در بیشترین مناطق ایران می‌روید
بیشترین قسمت مورد استفاده این گیاه برای مصارف درمانی، ریشه آن میباشد. این گیاه به "علف گربه" نیز معروف است، زیرا گربه عاشق بوی آن است.
ریشه‌ سنبل الطیب دارای تانن، گلوکز، نشاسته، املاح منگنز، یک گلوکزید و آلکالوئید، آلفا متیل پیریل کتون (مخدر ضعیف است) و ماده انعقادی کومارین (کومارین: شل کننده خون و درمان غلظت خون و مبتلایان به آمبولی نقاط مختلف بدن) و همچنین اسیدهای مختلف است.
 

 (طبیعت و خواص درمانی(

 ریشه سنبل الطیب از نظر طب قدیم ایران دارای طبع گرم و خشک است.
 

خواص دارویی سنبل الطیب عبارتند از:

  •  از خواص سنبل الطیب درمان میگرن استاز خواص سنبل الطیب درمان افرادی است که فشار خون با منشا عصبی دارند.
  • این گیاه در معالجه مرض قند موثر است.
  • گرد سنبل الطیب را روی زخمها بپاشید آن را التیام میبخشد.
  • برای درمان بیخوابی مفید است. اگر دچاری بی‌خوابی هستید یا می‌خواهید شب‌ها آرامتر و بدون کابوس بخابید، شب قبل از آنکه به بستر بروید یک یا دو فنجان از دم ‌کرده سنبل‌ الطیب را بنوشید و به رختخواب بروید و در خواب عمیقی فرو روید. این نوع مصرف در درمان اختلالات عصبی نیز موثر است.
  • دم کرده‌ ریشه‌ خشک سنبل الطیب، دردهای مشخص در قفسه‌ سینه و پهلو‌ها را به هر علتی باشد تسکین می‌دهد.
  • وقتی معده منقبض می‌شود، درد مخصوصی در شکم احساس می‌کنیم که اگر دم‌ کرده‌ سنبل الطیب را بنوشید درد را تسکین و برطرف می‌کند .
  • یکی از خواص سنبل الطیب، درمان قاعدگی دردناک است. برای این منظور قبل از صبحانه و ناهار و شام یک فنجان دم‌ کرده‌ ریشه‌‌ خشک سنبل الطیب را مصرف کنند، درد آن‌ها رفته رفته تسکین یافته و به کلی از بین خواهد رفت.
  • جهت درمان اختلالات یائسگی دم کرده‌ سنبل الطیب را مصرف کنند.
  • از خواص سنبل الطیب درمان سفیدی مو به علت دارا بودن منگنز است.
  • سنبل الطیب ضد هیجان است. سکسکه مداوم را از بین میبرد و سردردهای ناشی از مصرف سیگار را کم میکند.
  

مضرات سنبل الطیب (عوارض جانبی، موارد احتیاط و منع مصرف)

  1.  مصرف سنبل‌ الطیب به افرادی که دارای فشار خون پایین هستند، توصیه نمی‌گردد .
  2. سنبل‌ الطیب نباید بیش از یک سال بماند در این صورت خاصیت دارویی خود را از دست می‌دهد و مصرف آن مفید و موثر نیست.
  3. چون مصرف زیاد سنبل الطیب برای کلیه مضر است باید آن را با کتیرا خورد. همچنین در دوران بارداری و شیردهی بهتر است از مصرف آن پرهیز شود.
مشکلات خواب و بی‌خوابی، افسردگی، سردردهای میگرنی، اضطراب و دلهره، تشنج، ام‌اس، پارکینسون، تیک‌های عصبی و سایر مشکلات و بیماری‌های سیستم اعصاب.
دم‌کرده مخلوط سنبل‌الطیب و بادرنجبویه نیز یک آرام بخش خوب است، این دم‌کرده برای کمک به درمان مشکلات قاعدگی و اختلالات یائسگی نیز مفید است. مصرف روزانه یک تا پنج میلی‌لیتر اسانس یا عرق سنبل‌الطیب نیز به‌عنوان یک انرژی‌زا می‌تواند موثر باشد.
مصرف این اسانس در درمان دردهای شدید از جمله کمردرد و درد سیاتیک نیز موثر است.
از دیگر مصارف آن کمک به درمان سکسکه‌های مقاوم است.
دم‌کرده مخلوط سنبل‌الطیب و به‌لیمو نیز نوشیدنی بسیار مفیدی برای درمان مشکلات بی‌خوابی است.
همچنین افرادی که از مشکلات خواب دیدن زیاد یا کابوس شبانه رنج می‌برند می‌توانند این نوشیدنی مفید را در کاهش این مشکل تجربه کنند.
به کسانی که از انواع درد‌های مزمن رنج می‌برند می‌توان توصیه کرد دم‌کرده ریشه این گیاه یا پودر آن را استفاده کنند.
برای تمام بیمارانی که مشکلات بی‌خوابی، افسردگی، اضطراب و سایر بیماری‌های عصبی دارند توصیه می‌شود با مشورت با پزشک متخصص گیاهان دارویی از دم‌کرده سنبل‌الطیب به صورت کمکی در کنار سایر داروهای خود استفاده کنند، البته بهتر است در دوز بالا استفاده نشود، چون دوزهای خیلی بالای آن می‌تواند خطرناک یا اعتیاد‌آور باشد.
همچنین توصیه می‌شود در دوران حاملگی از این گیاه استفاده نشود. در بعضی افراد حساسیت به این گیاه گزارش شده است. مصرف زیاد سنبل‌الطیب برای کلیه‌ها مضر است.
 
منبع : برگرفته از مباحث دکتر کاظمی-متخصص طب سئزنی و گیاهان دارویی
 

بیشتر بخوانید :
خواص سنبل الطیب ( سنبل کوهی )
سنبل الطیب